BEGELEIDINGSWIJZER
JOUW BEGELEIDINGSSTIJL


BegeleidingsWijzer is het instrument voor coaches om te reflecteren op persoonlijke voorkeuren en Begeleidingsstijl. Op basis van intrinsieke motivatie wordt een beeld geschets van de voor- en afkeuren ten aanzien van het begeleiden van jongeren en de valkuilen en ontwikkelpunten als coach. De uitslag biedt hiermee een concreet handvat om te reflecteren op de eigen rol als coach en het professionaliseren van de eigen begeleidingsstijl. BegeleidingsWijzer maakt het mogelijk om bij de bekende principes van het coachen aan te haken:

"People who are like each other, like each other!"
Het realiseren van verbinding met de ander speelt een belangrijke rol binnen coaching en begeleiding. Wanneer er geen verbinding is, zal de ander geen reflectie toelaten, correctie accepteren of verandering initiëren.

Overdracht en tegenoverdracht
Een bekende valkuil binnen coaching en begeleiding is overdracht en tegenoverdracht. We spreken van  overdracht wanneer de gecoachte het beeld dat hij heeft van begeleiding projecteert op de begeleider. Hij ziet de begeleider als een 'reddende engel' (positieve overdracht) of juist als 'de zoveelste begeleider die het niet snapt' (negatieve overdracht). De overdracht is mede bepalend voor hoe de gecoachte 'er in zit'.
We spreken van tegenoverdracht wanneer de begeleider een beeld op de gecoachte projecteert dat niet overeenstemt met de realiteit. Vaak gebeurt dit omdat de begeleider dingen herkend die hij/zij al eerder heeft gezien bij andere cliënten. Wanneer de begeleider hier (onbewust) naar handelt kan de gecoachte begeleiding krijgen die onvoldoende aansluit bij wat hij/zij nodig heeft.

Weerstand
Weerstand is een emotionele en natuurlijke reactie van de gecoachte wanneer hij/zij iets als onprettig  ervaart (een ongewenste beleving). Zowel de gecoachte als de begeleider kunnen weerstand ervaren. BegeleidingsWijzer helpt bij het herkennen van weerstand (waar komt de weerstand vandaan) en biedt inzicht in hoe je hier als begeleider op kunt anticiperen.

TIJDSDUUR
Circa 15 minuten


 E-assessmentVoorbeeld rapportageAantalPrijs Totaalprijs  
BegeleidingsWijzerVoorbeeld rapportage€ 25,00€ 25,00